2015 m. sausio 10 d., šeštadienis

Iš ciklo apie gyvūnus. AVYTĖS IR OŽKYTĖS


Sveiki atvykę į naujus metus - žalios avytės, o gal medinės ožkytės - kaip kam patinka. Žmonės prisijaukino avis ir ožkas prieš 10 000 - 12 000 metų (žiūrėti vaikų konspektus, kuriuos jie šiandien parsinešė iš mokyklėlės. Tikiuosi,kad pavyko iššifruoti piktogramas apie tai, kiek pieno duoda viena menka šiuolaikinė ožkelė, kiek sveria drūtas avinas, kokią naudą tie gyvūnai duoda...)  Tai va, per tuos tūkstantmečius išvesta 350 avių veislių. 351 - oji - Mėlynoji avis, kilusi iš Pavilnio, kvepianti Provancu ir nešanti laimę už naujus 10 EUR (beje, kitos spalvos iš Pavilnio kilusios avytės taip pat kvepia ir neša laimę, kurią reikės baigti kalti patiems. Kol karšta. Irgi už 10 EUR:)
Grįžtant prie vaikų ir vaikiškų avyčių, tai jos ir be EURų dar strikinėja linksmos ir laimingos po vaikystės pievas. Tiek dainelių linksmų apie ožiukus, tiek pasakėlių, knygelių ir net ilgas filmas apie Šoną ,,susuktas''. Tik džiaukis. Tai ir džiaugėmės: pačiupinėję nukirptos vilnos, vaikai bėgo plautis rankų, o vilnos kvapas ,,kolos'' ir ,,milkos'' kartai  nepatiko dar labiau nei vilnas pešioti. Gyvendami toli nuo tvarto, avį vaikai pažįsta kaip linksmąjį Šoną per LRT, kalbantį talentingojo Giedriaus Arbačiausko balsu.
Bet žadame per sniegą klampoti į lankytuves: Kotrynos ožkelė laukiasi dviejų vaikelių. Prigalvojome vardų, sudėjome į voką. Nešime Kotrynai kaip dovaną, kai tik duos ženklą, kad JAU. Bet kol kas DAR NE:)
Darbelis nebuvo paptrastas: reikėjo brėžti pagal liniuotę, kirpti, dekoruoti popieriaus juostelę; reikėjo kirpti avytės detales, įverti siūlą į adatą, prisiūti akis; reikėjo prikimšti vilnos, suklijuoti ir papuošti knygos skirtuką. Puikiai pavyko: 
Žinoma, nėra prasmės vaikus mokyti kedenti vilnas - to jiems greičiausiai niekada neprireiks. Ir avių ganyti nereikės, ir ožkų melžti tegu neprireikia... Ožka lyg ir tradiciškai laikoma vargo karvyte (nors jos pienas turi labai svarbių vitaminų - atidžiai paskaitykite vaikų parneštus ,,konspektus'').
Tegu Naujieji metai būna turtingi, kad ne tik ožkai, bet ir trims veislinėms karvėms pakaktų. Linkiu jaučio sveikatos! Ir švelnios romantikos ir svajonių linkiu - kaip mažos avytės garbanėlės, kai jas liečia maži vaiko piršteliai...   

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą