2016 m. sausio 2 d., šeštadienis

Žiemos atostogos

Maža žiemos periodo namų stovyklėlė mergaitėms
RATAS
Stovime prie Naujųjų metų slenksčio.  Apsisuko laiko ratas.  Dienos ims ilgėti, kartu su gamta pradedame naują gamtos ciklą.  Kurdami ateitį, turime atsižvelgti į praeitį, pažinti savo istoriją, tradicijas ir papročius, kurių niekas nekuria, kurie, kaip gyvenimo būtinybė, išsirutulioja per ilgus dešimtmečius ir šimtmečius.
Tradicinė kultūra – visos tautinės kultūros pagrindas.  Nuo seniausių indoeuropiečių laikų ypatingas dėmesys skiriamas Moters – Pramotės, Deivės Motinos simbolikai.  Daugelis svarbiausių apeigų nuo senų laikų buvo atliekamos būtent moterų.  Tai būdinga ir kitų tautų papročiams. Moterys, judėdamos ratu, kurio viduryje būdavo pati vyriausia, sakydavo užkalbėjimus, turėjusius galią pagreitinti pavasarį. Jurgines giesmes taip pat giedodavo moterys.   Lietuvoje merginos vakarodavo su rankdarbiais,  turėdavo atskirus pasilinksminimus, kuriuose giedodavo sutartines, kitas liaudies dainas. Dainavimas nuo pat užgimimo yra moterų sfera ( instrumentinė muzika – dažniau vyrų).
Sutartinės, kaip pasakoja jų giedotojos, buvo giedamos ne masiškai, o tam tikromis nedidelėmis grupelėmis, dažniausiai – vienos šeimos atstovės (motina su dukrom, tetom), arba artimiausios kaimynės. Taigi, liaudies daina ir tautinė tradicija, rankdarbių pamokos pirmiausia buvo perduodamos iš kartos į kartą artimųjų rate.
Siekdama bent kiek daugiau supažindinti su tradicine lietuvių kultūra – papročiais, istorija, tradiciniais moterų rankdarbiais ir giesmėmis, kviečiu  7-10 metų mergaites žiemos atsotogų metu susiburti į RATĄ – teminę tradicinės kultūros stovyklėlę.
Ramioje aplinkoje kalbėsime apie tautines tradicijas, bandydami  jas įprasminti ir pamatyti jų grožį. Liesime žvakes, velsime, adysime, siuvinėsime, sutartinai giedodamos. Kasdien išmoksime po naują giesmę!  Bandysime tautinei tradicijai vietą modernioje kultūroje surasti. Drauge virsime pietus. Pasidžiaugsime balta žiema – po pietų eisime čiuožti nuo Pavilnio kalniukų, aplankysime  muziejų ir galerijas.

Žiemos atostogų stovykla RATAS:
Sausio 4 – 8 dienomis nuo 10 iki 15 val. (ir ilgiau…)
I.                    Žvakių liejimas.   Pavilnio kalneliai...
II.                  Vilnos vėlimas. SKALVIJA_kinas SKALVIJOJE : AUKSO ŽIRGAS_(nuo 14.50val)
III.                Siuvimas.  /T.Balčiūnienės iliustracijų paroda GALEROJE (Užupis)
IV.                Adymas.  / Nacionalinis muziejus  _  Senasis arsenalas_ lnm_4,5,6 salės
V.                  Siuvinėjimas. / Išmoktų dainų pynė...

Stovykla vyks: Paeglinės Sodų I-oji, Nr. 29.

Užsirašyti ir detales aptarti elektroniniu paštu: ivanauskaite.dalia@gmail.com, tel. : 8 687 91875

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą