2013 m. kovo 9 d., šeštadienis

Sėja

Kovo mėnesį diena jau gerokai ilgesnė. Labai laukiame šilumos, žalumos ir paukščių balsų.
Tik gamtininkų laukimas - kitoks. Mes turime vis daugiau darbų. Šiandien sėjome petražoles, vijoklines gėles, nes norime, kad vasarą jos margai apvytų tvoras ir kvepėtų leidžiantis saulei.
Mažomis rankytėmis lengvai bėrėme sėklas, noriai purškėme žemę - sėjome labai nuoširdžiai, nebijodami susitepti.

 Galime mamytėms bei močiutėms, o taip pat seneliams ir tėveliams  pašnibždėti, kokius darbus reikia atlikti kovo mėnesį. Paklausikite vaikučių - jie jau žino:)
Per darbelių pamokėlę gausiai susirinkę vaikučiai lipdė molio dubenėlius. Dėl technologinių priežasčių šiandien dar negalime į juos įpilti katinui pieno - vaikų darbelius dar reikia išdegti. Parodysime vėliau, bet molį minkyti mažomis rankomis mums labai patiko, taigi su moliu draugausime ir ateityje.

O kaip gyvūnai, paklausite? Žinoma, kad nešini kopūstų lapais ir morkomis slidžiais parko takeliais kulniavome ir pas juos. Vaišės išduoda, ką lakėme šį sykį. Tai  triušiukai ir jūrų kiaulytės, kurios turi penkių dienų amžiaus mažylių. Strazdanų spalvos triušiukas gavo daugiausiai vaišių. Galės sau graužti per dienas naktis.
Šalia gyvena du ežiukai.
Sužinojome, kad jie tik pasakose labai dygūs. Iš tikrųjų  tuos dygliukus galima švelniai paliesti, o bailus ežiukas nebado, o tik gužiasi į kamuoliuką  - tokį gražų ir taiklų žodį surado Elzytė.      
O dar sužinojome, kad tik pasakose ežiukai ant nugaros įsismeigia ir į urvelį nešasi obuolį ir grybą. Iš tikrųjų ežiukai valgo mėsytę, o gamtoje - smulkius graužikus...

Ryt minėsime keturiasdešimties sugrįžusių paukščių dieną. Jei tą dieną dar šalta, senoliai tikėjo, kad žiema išsilaikys dar keturiasdešimt dienų. Kas būtumėme be tikėjimo ir be senolių išminties, todėl pagarbiai įsiklausome ir tęsiame tradicijas.
Keturiasdešimties paukščių dieną reikia iškepti keturiasdešimt bandelių. Tai irgi viena iš senųjų lietuviškų tradicijų.
Jei mielinės tešlos sekmadienį kildinti nenorėsite, gal paragausite tokių labai greitų ir gana gardžių bvandelių:

Tešlai:
350 g miltų,
2 a.š. kepimo miltelių,
100 g cukraus, 
1.a.š vanilės,
150 g varškės,
1kiaušinis, 
100 ml pieno,
50 g aliejaus.

Miltus sumaišyti su kepimo milteliais. Kitame inde baltymą sumaišyti su cukrumi, pienu, aliejumi ir varške (galima jos dėti ir šiek tiek daugiau). Tada supilti miltus, viską išmaišyti. Tešlą padalinti į 12 dalių, iš kurių suformuoti juosteles ir pinti kasas.
Kiaušinio trynį išplakti su trupučiu pieno ir cukraus, galima įberti aguonų ir tuo plakiniu patepti kasas. Kepti 180 laipsnių temperatūroje apie 20 minučių.


 Valgykite sau šiltai troboje sėdėdami, tik trupinėlius vis dar atiduokite paukšteliams, nes keturiasdešimt į Lietuvą sugrįžusių paukščių vis dar sunkiai randa maisto. Atrodo,  iki pavasario mums dar liko keturiasdešimt šaltų žiemos dienų. Ką gi...

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą