2016 m. vasario 22 d., pirmadienis

KURIAME LIETUVIŠKĄ KINĄ

Vienas iš šeštadieninės mokyklėlės tikslų - suteikti vaikams progos pasakoti - fantazuoti, kurti siužetą, jį vaizdingai perteikti draugams taisyklingais sakiniais, surandant vaizdingus teisingai sukirčiuotus žodžius.   Kita užduotis - išmokyti pagarbiai, kantriai, atidžiai išklausyti.  
Tai nėra lengva.
Oi, mes plepame šį bei tą, bet vaikai intuityviai skiria kasdieninę kalbą ir teminį pasakojimą ,,publikai'', kad ir nedideliam vaikų būreliui.
Vaikai į klausimus pratę atsakyti ,,taip " ir ,,ne", jie tik mokosi sudaryti pilnus rišlius sakinius, nuosekliai atpasakoti istoriją ar įvykį.
Vaikams padeda paveikslėliai. Ypač, jei tuos paveikslėlius kuria pats vaikas. Piešimas - toks įprastas ir visų vaikų mėgiamas - sužadina mintis, vaizduotę.
Šeštadienį kūrėme kiną, kuris į Berlyno kino festivalį nespėjo, bet, tiesą sakant, ir nepretendavo, bet gal bent jūsų šeimos vakarą paįvairino. Tuo labiau, kad žiema išvaryta nekokybiškai, savaitgalį ir lijo, ir snigo, ir pavasariu visai nekvepėjo - idealus oras kinui.
Dalis  jaunųjų kūrėjų darbą pabaigė ir prasuko visą juostą, su įkvėpimu pasakodami istoriją.
Kiti darbelį žadėjo pabaigti namuose. Žinau, kad kai kas dirbo visą savaitgalį - tobulino, spalvino, kūrė tekstus.
Noriu tikėtis, kad priimate AK'MENUKŲ žaidimo taisykles, kad trumpą valandėlę tapote kino žiūrovais, kad buvote prikaustyti aštraus siužeto apie iš lizdo iškritusį paukštelį ar prie kiškelio sėlinančią lapę. O paskui viskas baigėsi laimingai - jie visi gražiai gyveno. Alų midų gėrė, per barzdą varvėjo, lietuviškai taisyklingai kalbėjo.    
Vasario 21-oji - Tarptautinė gimtosios kalbos diena. Gal kitais metais tą dieną drauge išradingai paminėsime - susitikę gražiai pasikalbėsime, brangindami kiekvieną lietuvių kalbos žodį.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą